Sunday, 10 January 2016

Istoria vafelor

      Cuvântul "vafe" apare pentru prima dată în limba engleză în 1725:. Se deriva direct din cuvantul olandez wafel care inseamnă fagure sau tort.
     Grafii alternative în toată Europa contemporană și medievală includ Wafe, wafre, napolitane, wâfel, napolitane, Ioffe, gaufre, gaufre, gauffre, Wafe, waffel, WAFE, wāfel, Wafe, vaffel, și våffla.
       Există mai multe variante în funcție de tipul de aparat  și de rețeta folosită. Vafe sunt consumate în întreaga lume, în special în Belgia, Franța, Țările de Jos, Germania, Polonia, Ungaria, Scandinavia, Hong Kong, și Statele Unite ale Americii, cu peste o duzină de soiuri regionale numai în Belgia.
       În secolul al 14-lea apare prima  reteta de vafe scrisa într-un manuscris anonim „Le Ménagier de Paris” scris de un soț ca un set de instrucțiuni pentru tânăra sa soție.  Deși conține tehnic patru retete, toate sunt o variație din prima: se bat niște ouă într-un castron, se condimentează cu sare si se adauga vinul, se adauga făină, și se amestecă. Apoi se vor umple, puțin câte puțin, două aparate din fier cu  pasta pana la marimea nunei felii de branza mai mare. Apoi închideți fierul si gatiti ambele părți. Cu toate acestea, aceasta a fost numai denumirea de waffle / gaufre , reteta de atunci nu a conținut dospire.
Foto: www.chefeddy.com  
        In secolul al 17-lea, vafele  neîndulcite sau  îndulcite cu miere sunt in general accesibile cetățeanului mediu. In zorii secolului al 18-lea, extinderea plantațiilor de trestie de  zahar din Caraibe reduce prețul de zahărului la jumătate. Retetele de Waffle  au fost din ce în ce mai indraznete în utilizarea zahărului și a altor ingrediente rare.
        Germania devine un lider în dezvoltarea și publicarea de rețete de vafe în timpul secolului al 18-lea.
          Vafele rămân foarte popular în Europa, in prima jumătate a secolului al 19-lea, în ciuda blocadei navale britanice din Atlantic din 1806 care a crescut foarte mult prețul zaharului.
În secolul 21, vafe continua să evolueze.  Ceea ce a început ca făină și apă încălzită între două plăci de fier sunt acum populare în întreaga lume, produse în soiurile dulci și sărate, în forme și mărimi nenumărate.  
Varietati:

Brussels waffles; Liège waffle; Gaufres à la Flamande; American waffles; Belgian waffles

Sursa: www.wikipedia.com

No comments:

Post a Comment